Коренна промяна в потребителските навици – българите харчат все по-разумно.За първи

...
Коренна промяна в потребителските навици – българите харчат все по-разумно.За първи
Коментари Харесай

Коренна промяна в потребителските навици – българите харчат все по-разумно


Коренна смяна в потребителските привички – българите харчат все по-разумно.

За първи път от 10 години насам няма взрив на задлъжнялостта в България през януари. Това сочат наблюденията на Асоциацията за ръководство на вземания (АУВ). Техните вътрешни данни демонстрират, че по-голямата част от потребителите са съумели да  харчат съгласно опциите си  по време на коледните и новогодишните празници и всеобщо не срещат финансови усложнения през януари.

Статистиката демонстрира, че този януари едвам към 10% от интервюираните от АУВ хора изпитват усложнения със отговорностите си в следствие от безразсъдно ползване в празничните дни. За съпоставяне, през миналите години този дял нормално е към 30%. При това, тези усложнения в този момент „ не са основни ” и потребителите могат да се оправят с тях в границите на идващия месец.
Промени в държанието
В началото на 2024 година ставаме очевидци на едно по-разумно държание “, разяснява Райна Миткова, ръководител на Асоциацията за ръководство на вземания.

Коренната смяна по отношение на предишни години през януари Асоциацията изяснява с  навиците на

потребителите , които в последните 2 години поради инфлацията са станали „ по-предпазливи “.

Те все по-често изготвят бюджет за празничните дни с главните пера, оставяйки си даже буфер.

Като допълнение към това по данни на Асоциацията доста хора са получили и  спомагателни доходи през декември  под формата на коледни бонуси.

Очаквано най-трудно с бюджета е за младите консуматори до към 30 години, които към момента не са привикнали да преценят добре приходите и разноските си и се изкушават от скъпи ваканции и техника.

Въпреки това и при тази група не следим съществени разтърсвания. Не чакаме взрив на просрочени отговорности и през идващите месеци “, споделя Лилия Димитрова, зам.-председател на Асоциацията.
Очакванията
От Асоциацията чакат през 2024 година банките да останат най-големият заемодател на пазара на отговорности.

Небанковите финансови институции и телекомите ще бъдат идващите по размер на отговорностите кредитори. Междуфирмената задлъжнялост ще се задържи на релативно постоянни равнища, а плащаемостта ще се осъществя с минимално закъснение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР